Sider

13. desember 2010

På den andre sida


Det finnes noe på den andre sida, selv om du ikke trodde det. Selv om du skjelver nå også, som om du var nervøs, som om du fortsatt skal stotre greske gloser foran en professor med rynket panne, som om du fortsatt sitter sommersvett og setter sammen blåpapirark med splittbinders, som om du fortsatt skal lese gjennom avhandlinga én gang til, enda en gang.

Du trodde ikke det var mulig, for barrieren var så stor at alt på andre sida virket fjernt og uvirkelig. Delfiakake. Kålrabistappe. Bare ordene minner om fjern fortid og drømmer du for lengst har våknet fra. Juletrekurver. Barnegospelglade barn med julegaveforventninger. Det er lenge siden du har sittet helt stille og bare sett ut i lufta uten å se kirkehistorien brette seg ut foran øynene dine, år for år, konge for konge, teolog for teolog. Du har hørt nyss om folk som pynter og snakker om advent og tenner lys og lukter kanel og vasker husene sine, men du har trodd de var hallusinasjoner, hånlige illusjoner som latet som om det var en verden utenfor. Din verden var konfesjonskunnskap og Mircea Eliade. Din verden var Paulusbrev og Schmidts gammeltestamentlige teologi. Du så ikke lenger.

Men så var dagen der. Du trykket på knappen og sendte avgårde avhandlinga, du tråkket gjennom snøen til MF, du satte deg i gymsalen og tok fram pennene og termosen, du snakket så fort du kunne så sensoren nesten ikke kunne følge med inne på klasserommet med den muntlige eksamenen, den grønne duken. Stillhet. Hjertebank. Rasling. Handa som ble slitnere. Døra som ble lukket bak deg.

Så hørte du noen som sa: Gratulerer, nå er det over. Og du så rart på dem. Hæ, kan ikke, må gå og lese. Må gå og sjekke en referanse. Kroppen fortsetter, tankene spinner: Tredemølla har stoppet å gå for lengst, men du prøver fortsatt å løpe, prøver fortsatt å komme fram. Men du er framme. Du er der. Du har kommet deg over kneika, over muren, over på den andre sida av gjerdet hvor gresset er så mye, mye grønnere. Det kommer til å ta litt tid å skjønne det, men du kan slappe av. Du kan gå lettere nå. Med hodet hevet. Sove bedre. Drømme andre drømmer. Marsipan. Kirkeklokker. Familiefjes. Tjukke romaner. Trege morgener. Velkommen tilbake til den andre sida.


Bilde: sxc.hu

Ingen kommentarer: